Thuis fitness? Hoe te beginnen.

thuis fitness

 

Of je nu fit wilt worden of wilt afvallen, lichaamsbeweging is de gemakkelijkste manier om je lichaam gezond en sterk te maken. Het starten van een trainingsroutine in je thuis fitness kan echter moeilijk zijn als je niet weet welke oefeningen je kunt doen (zowel met of zonder fitnessapparaat).

Om je op weg te helpen, hebben we dit artikel samengesteld! Wil jij leren wat de beste manieren zijn om thuis te beginnen met trainen? Wil je weten hoe je kunt trainen zonder fitnessapparatuur, maar ook met fitnessapparatuur? Helemaal vanuit je eigen huis of appartement? Lees vooral verder!

Voordelen van thuis fitnessen

Je kunt sporten wanneer het jou uitkomt, of het nu vroeg in de ochtend of laat in de avond is. Bovendien hoef je niet te reizen, wat betekent dat je brandstof kunt besparen.

Als trainen met een stel zweterige mannen en vrouwen niet jouw ding is, kun je door thuis te trainen fit worden zonder hier last van te hebben. Het betekent ook dat je jezelf geen zorgen hoeft te maken over verkleden voor een sportschooltraining. Door vanuit huis te trainen, kun je dragen wat je wilt!

Thuis beginnen met sporten                                 

Er zijn veel redenen waarom je misschien thuis wilt trainen in plaats van op de sportschool. Voor sommigen is het puur economisch, terwijl anderen het gewoon niet leuk vinden om in de buurt van andere mensen te sporten. Sommigen voelen zichzelf geïntimideerd in openbare sportscholen. In dat geval kan thuis fitnessen een geweldig alternatief zijn.

Er zijn verschillende opties om je eigen trainingsroutine te starten. De eerste stap is uitzoeken wat voor soort apparatuur je tot je beschikking hebt. Vervolgens kun je op basis daarvan oefeningen kiezen. Je kunt dan beginnen met spieren opbouwen en vet verbranden!

Of je nu toegang hebt tot losse gewichten, dumbbells, weerstandsbanden of niets anders dan je eigen lichaamsgewicht, er zijn tal van effectieve trainingen die je thuis kunt uitvoeren. Trainen met je eigen lichaamsgewicht mag zeker niet worden onderschat!

Work-outs die je thuis kunt doen

Er zijn veel manieren om in je thuis fitness te trainen, zowel met als zonder fitnessapparatuur. Het is wel belangrijk dat je je hele lichaam traint. Overweeg bijvoorbeeld eens om een circuitroutine te doen die zich richt op het versterken van zowel je boven- als onderlichaam. Richt het circuit in met oefeningen zoals push-ups, squats, rows, curls, lunges en overhead presses met alleen dumbbells (of met weerstandsbanden als alternatief).

Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet doen? Geen probleem! Op internet heb je binnen een mum van tijd gevonden hoe je een bepaalde oefening moet doen.

Wat wel belangrijk is, is dat je de weerstand langzaam opbouwt! Het oplopen van blessures is het laatste wat je wilt natuurlijk. Blessures kun je thuis net zo goed oplopen als in de sportschool. Het is daarom van groot belang dat je goed naar je lichaam blijft luisteren.

Heb je geen gewichten thuis? 

Doe wat lichaamsgewichtoefeningen zoals push-ups, crunches, burpees, squats en lunges.
Als je wat ruimte buiten hebt, maak dan een wandeling of ga hardlopen.
Je kunt ook improviseren met voorwerpen in je huis: in plaats van dumbbells te gebruiken, kun je bijvoorbeeld fl
essen of emmers gevuld met water optillen.

 

Booty bands zijn tevens een goed alternatief voor gewichten. Deze kosten minder ruimte en zijn goedkoper in aanschaf. En dat terwijl je hiermee ook met verzwaarde weerstand kunt trainen. Je shopt ze hier.

Een andere laagdrempelige en effectieve bewegingsvorm is hoepelen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een hoelahoep.

 

springtouw black, pink & green, met zakje

Cardio

Vergeet ook de cardio niet! Jawel, dit kun je ook in je thuis fitness doen. Touwtjespringen is helemaal gratis en een van de effectiefste manieren om je hartslag te verhogen. Dit is echt een geweldige vetverbrander! Geen springtouw? Je shopt hem hier. Je kan dan overwegen om eens veel burpees te doen en variaties daarvan. De burpee namelijk is een zeer effectieve en veelzijdige oefening waarmee je heel je lichaam aanspreekt.

 

Geef een reactie