Ik wil een homegym, wat nu?

Home gym

Wil je een homegym beginnen? Lees hier onze tips!

Top, je hebt besloten dat je een gymruimte in je huis wilt gaan inrichten. Je hebt je budget bepaald en een ruimte voor ogen. Hoe nu verder? Met dit artikel bieden wij jou handvatten waarmee je van een grof idee naar een concrete invulling van je eigen sportruimte kan gaan.

Het doel

Zoals met zoveel dingen in het leven is het wederom essentieel om te bepalen wat het doel van je homegym is en welke sportieve doelen jij nastreeft. Iemand die zich voorbereid op een seizoen vol obstacle races heeft hele andere behoeften dan iemand die traint voor een powerlifting meet. Bepaal dus eerste welke doelen jij nastreeft en ga dan pas zoeken naar de materialen die hierbij passen. Wij gaan hier uit van een iemand die traint voor algemene fitheid met een voorkeur voor krachttraining.

Homegym
Een garage is een goede locatie voor jouw homegym

De basis

De absolute basis is wat ons betreft een goede barbell met gewichtschijven. Met wat creativiteit kan je alle compoundlifts, de squat, het bankdrukken en de deadlift hiermee uitvoeren en nog een legio aan andere oefeningen. Denk aan overheadpress, curls en tricep-extensions maar ook oefeningen als snatches en cleans. Wil je de vloer sparen dan zijn bumperplates aan te raden, deze zijn doorgaans wel iets duurder dan de standaard gietijzeren gewichtschijf. Een andere optie is het maken of kopen van een liftplatform. Hiervoor zijn legio instructiefilmpjes te vinden op Youtube, zoals deze van Michael Kory.

De vervolgstap

Heb je een bar en schijven dan is de volgende logische stap een rack. Dit kan een powerrack zijn, een soort kooiconstructie waar binnen gesquat kan worden. Een groot voordeel van een powerrack is dat er hier veel add-ons voor verkrijgbaar zijn. Denk aan dipstangen, pulleys en landmines die je repertoire aan oefeningen verder uitbreidt. Een andere opties is een halfrack. De naam zegt het al, het is de helft van een powerrack. Je kan deze vrijstaand kopen, half aan de wand gemonteerd en volledig aan de wand gemonteerd waarbij iedere variant weer iets meer ruimte biedt dan de andere. Kijk wel goed naar het type wand dat je hebt voor je hier een zwaar rack aan gaat ophangen! Een derde optie zijn de losstaande squatstands. Heel gemakkelijk te verplaatsen maar ook minder stabiel. Welke van de drie je ook kiest doe je er verstandig aan te kijken naar versies met safety’s, dit om alleen trainen veilig te kunnen doen.

Wanneer je een rack hebt is de laatste stap het aanschaffen van een fitness bank. Ook hier zijn weer verschillende opties. Weet je dat je alleen gaat focussen op powerliften zoek dan een bank die een wedstrijdbank het best benaderd. Wil je meer opties dan is een verstelbare bank een goed idee.

Nieuwe opties

Het voordeel van een rack is dat je nu naast makkelijker in een squat of press positie kan komen je hier ook pull-ups aan kan doen. Voor de OCR-atleten is het interessant om te kijken naar verschillende grip-accessoires die verkrijgbaar zijn zoals touwen, ballen of staven. Mocht je interesse liggen bij vechtsporten of zou je middels een bokszak aan je cardio willen werken biedt een rack ook een perfect punt om je zak aan op te hangen.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Je hebt de basis en dan is het aan jezelf om te kijken waar je de focus wilt leggen. Kettlebells en zandzakken zijn een waardevolle aanvulling voor meer dynamische trainingen en circuits. Wil je meer cardio focus leggen dan is een roeiapparaat of air/ assaultbike een goede optie om snel je hartslag omhoog te krijgen. Ligt je focus meer op powerliften of olympische gewichtheffen dan kan je investeren in meer gewichtschijven, andere bars zoals een hex-bar of safety squat bar. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden echt eindeloos.

De finishing touch

Het is zover. Je homegym is af. Helemaal ingericht met alle apparaten die je maar kan wensen. Je hebt je eigen platform gebouwd, je rack staat en de gewichten roepen je om aan de gang te gaan. Om dit gevoel op de lange termijn vast te houden is dit het moment om je gym verder eigen te maken. Denk aan een andere kleur op de wand of een andere vloer van bijvoorbeeld rubbertegels. Wandstickers, posters of vlaggen maken jouw gym volledig af en zorgen ervoor dat jij met veel plezier blijft sporten in je eigen gym.

Homegym
Zet jij die eerste stap? Wanneer je niet alles in eens kan aanschaffen denk dan: “New York wasn’t build in a day”

 

Pictures: Twannis Photography Netherland

Geef een reactie