Een gym in huis, doen of niet?

Homegym

 

Nu door de coronacrisis alle sportscholen dicht zijn en mogelijk ook voor langere tijd blijven is dit misschien wel het moment om te investeren in een gym in je huis. Dit lijkt de perfecte oplossing voor iedereen die zijn training serieus neemt maar is dat ook zo? In dit artikel zetten we de voor- en tegenargumenten tegen elkaar weg om jou te ondersteunen bij het beantwoorden van de vraag: “Is een thuisgym iets voor mij?”. Mocht het antwoord na het lezen van dit artikel ja zijn, hou dan zeker onze blog in de gaten. Onze volgende post zal gaan over hoe je dit slim kan aanpakken.

Een gym thuis is altijd voor handen

Hier is geen speld tussen te krijgen. Een gym thuis is altijd open en je kan er altijd gebruik van maken. De crux zit hem hier in dat het áltijd voor handen is. Het is geen noodzaak om nú te gaan sporten, morgen zijn de gewichten er toch nog wel. Daarbij zijn thuis ook veel meer afleidingen dan in de sportschool. De tv, de bank, de playstation, huisgenoten. Allerlei factoren die jou van je training kunnen afleiden. Het bezoeken van een sportschool en de routine die hier bij hoort draagt bovendien voor veel mensen bij aan het blijven sporten. En dat sluit dan direct weer aan bij het volgende punt.

In een homegym sport je vaak alleen

Het sociale aspect van de sportschool, met anderen trainen en het misschien wel het volgen van groepslessen met je vaste clubje vervallen voor een groot deel wanneer je thuis gaat sporten. Er is niemand die je belt en zegt dat je mee moet gaan sporten, je bent volledig op je zelf aangewezen om de discipline op te brengen om te blijven sporten.

De investeringGym thuis

Sportmateriaal kost geld en hoe meer spullen je nodig hebt of denkt te hebben hoe duurder je gym in huis wordt. €1200,-  – €1500,- ben je al snel kwijt als je een plek wilt hebben voor alleen je basic compoundlifts. De ervaring leert daarbij dat goedkoop vaak duurkoop is en dat je beter iets meer kan investeren in goed materiaal. Ook behoudt dit de waarde beter met de tijd, mocht je ook willen verkopen. Natuurlijk kan het ook goedkoper of kan je als je handig bent zelf aan de slag met het bouwen van een squatrack of powerrack. Hoe dan ook blijft de eenmalige investering hoger dan de €19,95 of meer die je maandelijks  kwijt bent aan de sportschool.  Wanneer je een complete gym thuis inricht om vervolgens je abonnement op te zeggen speel je met 2 tot 4 jaar quitte.

Nooit zo compleet als de gym

Zoals eerder besproken is de investering afhankelijk van welke materialen je nodig denkt te hebben. Ben je tevreden met een squatrack en stang met twee schijven van 20kg dan ben je beduidend minder geld kwijt dan wanneer je een powerrack wilt, met pulley’s en 300kg aan gewichten en een bankje. Wil je alle mogelijkheden die je in een commerciële sportschool zou hebben dan zul je diep in de buidel moeten tasten. Zeker wanneer je ook de andere faciliteiten die moderne sportscholen vaak in huis hebben mee telt zoals de zonnebank en een sauna.

Ruimte

Een sportschool kost ruimte in je huis of in tuin. Nu is de eerste vraag of je deze ruimte hebt en de tweede of je deze wilt en kan opofferen voor een gym. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook compact(ere) opties als het gaat om apparatuur, desondanks kost een gym in je huis ruimte.

Conclusie

Natuurlijk lijkt dit het beste moment om te gaan voor een gym in je huis. Je mist de sportschool en je wilt je behaalde resultaten niet verliezen. Het kostenplaatje en de ruimte zijn factoren die voor de meeste mensen direct voelbaar zijn en waar het meest bij wordt stil gestaan. Heb je het geld en de ruimte niet, dan komt er geen gym. Heel simpel. Heb je de ruimte maar niet de financiële middelen om een volledige gym ineens in te richten dan kan je nog voor een gefaseerde aanpak gaan. Mocht je daar inspiratie voor zoeken lees dan hier verder.

Waar nu echter misschien minder rekening mee gehouden wordt is de situatie na deze crisis. De gyms gaan weer open. Je buddy gaat weer naar de sportschool. Je favoriete groepsles gaat weer van start en je mist thuis toch wel dat ene apparaat dat ze wel bij de sportschool hebben. Blijf jij dan alleen thuis sporten, kan je die motivatie blijven opbrengen? Wees eerlijk naar jezelf en pas je investering hierop aan. Tegenwoordig zijn er zoveel partijen die work-outs voor thuis aanbieden met minimale materialen of alleen maar lichaamsgewicht. Check hier onze blog met naar ons idee 5 goede aanbieders.

Tot slot

De keuze voor een gym thuis ligt natuurlijk geheel bij jezelf. Hopelijk hebben we het keuzeproces voor je kunnen stroomlijnen door te focussen op drie pijlers, ruimte, financiën en motivatie. Nogmaals kijk eerlijk naar jezelf en jouw mogelijkheden. Zet dit af tegen jouw wensen en ga niet overhaast materialen kopen die na deze crisis alleen nog maar stof vangen.

Gym thuis

 

Pictures: Twannis Photography Netherland

Volg ons op Facebook en Instagram voor meer tips en tricks.

Geef een reactie